Co jeść na kolacje, aby schudnąć

Ostatni posiłek w ciągu dnia stanowi ważny element diety odchudzającej. Nie tylko dostarcza cennych składników odżywczych, ale i reguluje metabolizm. Czy, jednak wiesz, co jeść, by skutecznie się odchudzać? W poniższym artykule podpowiadamy co, warto jeść na kolację, aby schudnąć?

Dlaczego kolacja jest ważna podczas odchudzania?

Jedzenie kolacji dostarcza organizmowi cennych składników. Ostatni posiłek nie powinien być jednak ciężkostrawny i zjedzony przed pójściem spać. Optymalną porą na jedzenie kolacji są 2-3 godziny przed zaśnięciem, w ten sposób unikniemy wzdęć i ciężkości. W nocy organizm się regeneruje, a pokarm zjedzony przed snem nadmiernie obciąża żołądek. W czasie, kiedy powinien organizm odpoczywać, będzie tracił energię na strawienie jedzenia. Nie tylko niekorzystnie odbije się to na naszym samopoczuciu, ale i może spowodować odkładanie się tkanki tłuszczowej. Dlatego warto pamiętać, aby kolację zjeść odpowiednie wcześniej. Doskonałą opcją jest dieta odchudzająca, która dostarczy cennych składników odżywczych. Przy tym catering dietetyczny Sosnowiec składa się z kilku dobrze skomponowanych posiłków, które zjadasz o wybranych porach.

Lekka kolacja

Podczas odchudzania warto zadbać o spożywanie odpowiednich produktów. Jeśli masz problem z właściwym oszacowaniem, co należy jeść na kolację, wybierz dietę pudełkową. W ten sposób dostarczysz organizmowi odpowiednio zbilansowane posiłki, które pomogą Ci z rzuceniu zbędnych kilogramów. Catering dietetyczny jest także wygodny, bo otrzymujesz posiłki prosto do domu. Również w ofercie znajduje się kolacja, na którą składać się mogą takie produkty jak warzywa, wartościowe białko i węglowodany złożone. Nie zawiera cukrów prostych i dużej ilości błonnika, dzięki temu nie odczujesz nagłego skoku insuliny i uczucia ciężkości. W skład kolacji znajdują się chude mięsa jak kurczak, indyk, ryby, a także nabiał w postaci chudego twarogu, kefirów i jogurtu. Co jeszcze powinno się jeść na kolację, aby schudnąć? Wybierz świeże warzywa jak pomidory, sałata, rzodkiewka i marchew, które są zdrowym źródłem witamin i minerałów. Przy tym dobrze nawadniają organizm, dlatego należy ich spożywać w ciągu dnia jak najwięcej.

Istotną kwestią jest także wymienienie produktów, których nie należy spożywać. Są to tłuste mięsa, sałatki z sosami, fast-foody jak hamburgery, frytki, hot-dogi i inne tłuste potrawy, ciężkostrawne jedzenie to także warzywa wzdymające jak fasola, groch, bób, cebula i kapusta. Lepiej zapomnij również o owocach, które mogą spowodować nadmierne wydzielanie kwasów jak jabłka, winogrona, banany, gruszki i śliwki.

Prawidłowe odchudzanie to także właściwie skomponowana kolacja. W jej skład powinny wchodzić dania lekkie i dostarczające nam cennych wartości odżywczych. Co ważne ostatni posiłek należy zjeść 2-3 godziny przed snem, by uniknąć głodu i związanego z tym podjadania. Również ważne jest niejedzenie ciężkostrawnych posiłków tak, by w czasie nocnej regeneracji organizm nie tracił energii na strawienie tłustych potraw, a my obudzimy się pełni sił witalnych i gotowi na nowe wyzwania.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here